23. Oktober 2019 14:23:28
Navigation
Forside

DEBATFORUM

Hvad er PCO
PCO kost
PCO artikler
PCO brevkasse
PCO historier
PCO opskrifter
Din gæst har PCO
Dokumentar om PCO

Nyheder
Linksamling
Artikler oversigt
Brugernes opskrifter

Søg
Hjælp
Hjælp til Forum
Link til pcoforum
Om PCOforum.dk
Kontakt pcoforum.dk
PCO Awareness Ribbons

Nyeste artikler
Jeg havde det på for...
En god hverdag med PCO
Jul - Marcipanroulad...
Jul - Marcipan
Jul - Brunkager
PCO Kostvejledere

Mød Majbritt
PCOforum på din mobil
Scan og få PCOforum
på din Iphone el.
Smartphone

Scan og få PCOforum på din mobil

1000 brugere
Statistik
Unikke besøg: 28720177
5927 besøg pr. dag
Se indlæg
Hvem er her? 1 gæst(er)
 Udskriv debat
Stevia
Mm27
Er der nogen, der har erfaringer med det naturlige sødestof Stevia, der endnu ikke er godkendt som fødevare i DK??
 
Effa77
Ja, jeg har købt grøn stevia - det er meget meget sødt og der skal bruges så godt som ingenting, men det søde helt ok.. I sverige kan man købe det lidt mere "brugervenligt", hvor det er blandet op med sukrin.. Jeg bruger kun stevia og sukrin til at søde med...
Fik konstateret PCOS for næsten 10 år siden, og fik bare besked på at tabe mig...
Har været på kur hele livet og først nu, hvor jeg har fundet den rigtige kost sker der noget.. Indtil videre -36,5 kg..
Er glad, mæt og fyldt med energi Smile Og har fået regelmæssig mens for første gang i over et år (juli 2011) Grin
 
hult
BKL skrev:
Jeg har også kun gode erfaringer med det. Men det skulle hæve insulinproduktionen, hvilket er godt ved type 1 sukkersyge, men ikke type2 og fx PCO.


Diabetesforeningen skriver i om Stevia:
Sødemidlet Stevia er ikke godkendt som sødemiddel i EU og anbefales derfor ikke af Diabetesforeningen. Stevia udvindes fra urten Stevia, der vokser i Sydamerika. Stevia giver ikke stigning i blodsukkeret.

kilde: http://www.diabet...

Da Stevia ikke giver stigning i blodsukkeret hæver det ikke insulinproduktionen - i øvrigt er type 1 diabetikere ophørt med at producere insulin og får derfor insulin tilført.
Redigeret af hult d. 16-07-2011 17:25
 
http://www.hultshome.dk
Andreasen
Som BKL ganske rigtigt skriver, så påvirker Stevia insulinproduktionen om end den ikke påvirker blodsukkeret. Der er mange andre ting ens lige kulhydrater, der påvirker insulinproduktionen - eks. er der en del proteiner, der påvirker insulinudskillelsen. Desværre findes der ikke så mange testresultater endnu, men faktisk arbejdes der i øjeblikket på at udvikle et insulinindex, hvor man tester de fødevarer, der ikke via blodsukkeret påvirker insulinet.

Stevia er et af de sødemidler, der kan påvirke insulinproduktionen selvom der ikke ses en stigning på blodsukkeret...
Når kosten er forkert, er medicin unyttig. Når kosten er korrekt, er medicin unødvendig.
- Gammelt ayurvedisk ordsprog -
 
hult
Okay var jeg så ikke klar over - men jeg mener stadig ikke at det er korrekt at skrive at det er godt og kan hæve insulinproduktionen hos type 1 diabetikere når disses insulinproducerende celler i bugspytkirtlen er ødelagt - så er der jo ikke længere en produktion af insulin og så vidt jeg er indformeret dannes insulin i netop bugspytkitlen og kun denne.
 
http://www.hultshome.dk
Hanne123
Sorry, men nu bliver jeg forvirret. BKL, vil du ikke være sød at lægge et link el. lign. til en undersøgelse af Stevias påvirkning af insulinproduktionen?

:-) Hanne
 
http://www.GreveAlternativ.dk
hult
Ja, kildelink er rigtigt gode så man selv kan læse med især når det omhandler diverse resultater af diverse undersøgelser.

Frown Og jeg skal åbenbart have tingene ind med skeer i dag - hvorfor er det bedre anvendeligt ved type 1 diabetes Confused
 
http://www.hultshome.dk
Andreasen
Det kan jeg da give et svar på:

Foruden "Viden om", der lavede et helt program om Stevia, så findes der også en lang række videnskabelige artikler på pubmed.com. Bl.a.: http://www.ncbi.n.../14681845, der beskriver hvordan GI ganske rigtigt er lavere ved Stevia end ved sukrose (alment sukker), men at insulinindexet (II) er højere ved Stevia end ventet, når GI nu er så lav...
Når kosten er forkert, er medicin unyttig. Når kosten er korrekt, er medicin unødvendig.
- Gammelt ayurvedisk ordsprog -
 
Andreasen
Majsstivelse, mente jeg, ikke sukker...
Når kosten er forkert, er medicin unyttig. Når kosten er korrekt, er medicin unødvendig.
- Gammelt ayurvedisk ordsprog -
 
hult
Udsendelsen ligger her: http://www.dr.dk/...124903.htm

Jeg vil lige se den i morgen, jeg har en syg lille hund jeg lige skal give ldt omsorg og kærlighed, men vil glæde mig til at se udsendelsen.
 
http://www.hultshome.dk
Andreasen
Nu ved jeg godt, at kilden ikke er 100 % valid - idet afsenderen ikke er klar, men jeg vælger alligevel at tage den med, idet der refereres til nogle faglige kilder.

Nedenstående link er dansk, og de fremhæver netop den øgede insulinudskillelse som et plus i forhold til Stevia...

http://www.helsen...8/menu=17/

Og ja, BKL, jeg glæder mig skam også til Insulinindexet bliver udbygget. Måske jeg skulle skrive lidt om det i den næste bog??? Hmmm... Tror lige jeg ringer til redaktøren lidt senere...
Når kosten er forkert, er medicin unyttig. Når kosten er korrekt, er medicin unødvendig.
- Gammelt ayurvedisk ordsprog -
 
Andreasen
http://www.ncbi.n...d/10690946

Her er artiklen fra pubmed, der i abstractet beskriver, hvordan Steviosid - det aktive stof i stevia - direkte påvirker bugspytskirtlens betaceller således at insulinudskillelsen øges.
Når kosten er forkert, er medicin unyttig. Når kosten er korrekt, er medicin unødvendig.
- Gammelt ayurvedisk ordsprog -
 
hult
BKL skrev:
Hult: Bedre anvendeligt, da det ikke kan øge insulinproduktionen, når type1 diabetikere ingen insulinproduktion har...derfor vil jeg gå ud fra at det ikke skader mennesker med Type1 diabetes at spise det.


Hmm, ved det ikke rigtigt, men ved at type1 skal spise langsomme kulhydrater ligesom type2 og os med PCO og da de får tilført insulin skal de være meget varsomme, de risikerer nemt at få lavt i blodsukker/insulinchok.

Som udsendelsen Viden om fortæller kan det hjælpe type2 da vi stadig selv producerer insulin og så kan Stevia forbedre vores egen insulinproduktion hvilket jo er godt. Mange PCO'er risikerer at få type2 da vores bugspytkirtel tilsidst "går træt" af at producerer så megen insulin, jeg er selv en af dem der har fået type2, men den er nu så velreguleret med kost, Victoza og Metformin at falder mit blodsukker tal yderligere med 0,1 er min sukkersyge gået i bero.

Mange tror fejlagtigt at man så ikke længere har sukkersyge, men den forsvinder aldrig og der skal ikke mange svinggerninger til før den viser sig igen - ligesom en PCO der er kommet under kontrol også skal passes og plejes for ikke at lave kuk i det hele igen.
 
http://www.hultshome.dk
hult
Tak for de 2 link Andreasen, men findes der ikke noget nyere, hvis jeg læser det rigtigt er disse artikler fra 2000 og 2003/04?
 
http://www.hultshome.dk
Hanne123
Tak for jeres links. Jeg er glad for, i vil lægge dem herind.

Jeg kan godt huske at jeg så udsendelsen (viden om) og at jeg bagefter sad med en fornemmelse af, at der var noget som ikke helt passede sammen.
Nu har jeg læst artiklerne på nogen af de ovenstående links, og så kaster jeg lige en tanke ud. Det er nemlig gået op for mig, hvad jeg ikke kunne få til at passe:
Hvis stevia påvirker beta cellerne i bugspytkirtlen direkte, så de danner insulin, så må det være GODT og ikke dårligt for en person med insulin resistens, som samtidig spiser en lav-GI kost. FORDI: insulin hjælper sukker ud af blodet, så blodsukkeret sænkes. Når blodsukkeret sænkes producerer betacellerne ikke mere insulin. Derfor burde et mindre indtag af stevia kunne sænke blodsukkeret den lille smule som er nødvendig for, at blodsukkerbalancen kan komme på plads.
Forudsætningen er, at man ikke har spist mad som påvirker blodsukkeret.
Eller sagt på en anden måde:
Stevia påvirker ikke blodsukker niveauet. Hvis blodsukkeret ikke stiger men insulin niveauet stiger (og dermed tager sukker ud af blodet), vil stevia kunne nedbringe et for højt blodsukker uden man får for lavt blodsukker (og dermed cravings og træthed).

Stevia burde derfor være fint for os, hvis vi f.eks. spiser det sammen med protein eller alene.
eks: mandler vendt i steviapulver og cacao eller urtethe sødet med stevia.

-Hanne
 
http://www.GreveAlternativ.dk
hult
Jo, men som insulinresistent producerer man jo stadig nok insulin (og faktisk for meget), vi kan bare ikke finde ud af at bruge det rigtigt = få ført sukkeret ud i cellerne hvor det burde være - har vi så behov for at producere mere insulin?? Tit har vi ikke forhøjet eller kun lettere forhøjet blodsukker som PCO'er. Det vi har brug for er at kunne udnytte den insulin vi producerer, hvilket Metformin og nu Victoza hjælper til med. edit: og kosten selvfølgelig.

Puh, synes det er indviklet......
Redigeret af hult d. 19-07-2011 21:45
 
http://www.hultshome.dk
Hanne123
Hult: jeg er heller ikke sikker på at jeg har ret. Men hvis man har forhøjet eller let forhøjet blodsukker og kroppen ikke reagerer hurtigt nok (normalt) på insulin, så vil kroppen blive ved med at danne mere og mere insulin, så længe blodsukker niveauet er forhøjet.
Det er også grunden til, at vi bliver rådet til, at spise mad med lav GI, så blodsukkeret stiger så lidt om muligt.

Vores krop reagerer stadig på insulin, men den reagerer så langsomt, at bugspytkirtlen har konstateret at vi har for højt blodsukker, inden kroppen er blevet færdig med at skaffe det af vejen - fordi vi reagerer for langsomt på insulinet.


Det er derfor jeg tænker, at hvis stevia ikke forhøjer blodsukkeret, men frigiver insulin, så vil det let forhøjede blodsukker blive lavere på grund af den insulin som frigives. Det er dog en vigtig forudsætning, at man ikke spiser mad som påvirker blodsukkeret, sammen med stevia.

-Hanne
 
http://www.GreveAlternativ.dk
Andreasen
Godt så, back to basics (denne besked er skrevet fra min telefon, så der er formentligt et par tastefejl undervejs):

Insulinresistens: kroppens celler kan ikke på fornuftig vis anvende den insulin, der udskilles for at sænke blodsukkeret. Derfor øges insulinniveauet. Insulinniveauet forbliver højt længe efter at blodsukkeret er faldet, fordi kroppen ikke kan nedbryde insulin særlig godt. Så altså, selvom blodsukkeret er normaliseret, vil der i den efterfølgende tid stadig være et forhøjet insulinniveau. Så langt så godt.

Det er rigtigt, at forhøjet blodsukker har en del uheldige følger, og det er da også derfor kroppen til enhver tid vil forsøge at øge insulinudskillelsen. På et tidspunkt kan kroppen (bugspytkirtlen) ikke følge med mere, hvorefter blodsukkeret stiger og man diagnosticeres med diabetes 2. Insulinniveauet er stadig for højt, det er bare ikke højt nok til at skubbe sukkeret ind i cellerne. Altså, når bugspytkirtlen ikke kan producere nok insulin går man fra insulinresistens til diabetes type 2. Den producerer stadig noget, bare ikke nok i forhold til blodsukkeret.

Insulin skubber energi ud i cellerne. Sukker til muskelcellerne, og fedt ud i fedtdepoterne. Et forhøjet insulinniveau gør derfor fedtforbrænding umulig, hvorfor det er langt lettere at tage på end at tabe sig. Foruden at skubbe energien ud af blodet, så påvirker insulin også ovariernes betaceller, og det er pga denne funktion, at vi får alle vores uønskede symptomer (PCOS). Et forhøjet insulinniveau er altså årsag til alle PCO-symptomerne, også selvom blodsukkeret forbliver lavt.

Har man allerede diabetes 2, så kan insulinet ikke øges yderligere - kroppen siger fra - og derfor kan man med fordel spise Stevia frem for sukker, men har man som mig PCOS, hvor bugspytkirtlen i allerhøjeste grad virker, så vil Stevia øge insulinniveauet uanset hvad man ellers måtte indtage. Det er korrekt at blodsukkeret ikke stiger, men insulinniveauet gør, og som PCO-kvinde er det først og fremmest insulinniveauet, vi skal tænke på.

Knus fra Campinglandet ;o)
Når kosten er forkert, er medicin unyttig. Når kosten er korrekt, er medicin unødvendig.
- Gammelt ayurvedisk ordsprog -
 
Spring til debat:
Lignende tråde
Debat Forum Svar Nyeste indlæg
ISIS Ketchup sødet med Stevia PCO Produkt Nyt 1 08-09-2014 15:39
Nyhed med Stevia fra Den Gamle Fabrik indeholder OGSÅ tilsat sukker Kan jeg godt spise...? 1 28-01-2014 20:57
Stevia sødemidler Kan jeg godt spise...? 1 28-02-2012 10:17
Stevia - nyt sødemiddel??? Artikler, medier og undersøgelser 1 28-04-2011 09:44
Hvor køber man Stevia? Kost og motion 10 15-10-2009 19:26
Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 1

Brugere online: 0

Antal brugere: 3,176
Nyeste bruger: Lillefis lykke
PCO Forum på Facebook
Kort og godt - PCO kosten
Artikel om PCO
Din gæst har PCO

PCOS awareness ribbon